14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlıkçılar iş bıraktı: Barodan destek geldi!

14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Çalışanlarının Eylemi

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak sağlık alanında mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi’nin basın açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirme sonucunda kamu sağlık hizmetlerine erişimin gittikçe zorlaştığı vurgulandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden kamu yararına sunulması gerektiği belirtildi.

Özelleştirme ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Açıklamada vurgulanmıştır ki, sosyal devlet ilkesi gereğince her vatandaş için parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı devletin yükümlülüğündedir. Ancak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında kamu hizmetleri özelleştirilmiş ve halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) tıptaki bilimsel gelişmelere uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle, yeni nesil tedavilerin ve özellikle kanser ilaçlarının yalnızca maddi gücü olan hastalar için erişilebilir hale geldiği açıklamada belirtilmiştir.

Şehir Hastaneleri ve Kamu Sağlığına Etkileri

Açıklamada, şehir merkezlerindeki kamu sağlık kurumlarının kapatılarak, şehir merkezinin dışında bulunan ve uluslararası standartlara uymayan şehir hastanelerine taşınması eleştirilmiştir. “Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan garanti ödemeleriyle ülkemizin 50 yılı ipotek altına alınmıştır” denilmiştir.

Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddet ve Mesleki Özerklik Sorunu

Açıklamada, sağlık alanındaki sorunların hastaların yanı sıra sağlık emekçileri için de ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilmiştir. Kamu sağlık kurumlarında çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin düşük maaşlarla ve aşırı iş yükü altında çalıştığı belirtilerek, siyasi iktidarın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırması ve sorunları sorumlu olarak göstermesinin sağlıkta şiddeti artırdığına işaret edilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Zorunluluğu ve Artan Maliyetler

Açıklamada, sağlık alanındaki özelleştirme politikalarının vatandaşları özel hastanelere yönlendirdiği ve kamu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, özel sağlık işletmelerine başvurmayı zorunlu kıldığı ifade edilmiştir. Bunun sonucunda sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği ve bir hak olmaktan çıkarıldığı vurgulanmıştır.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür”

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, sağlıktaki sorunlara çözüm olarak “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür” diyerek şu taleplerde bulunmuştur:

  • Herkes için parasız, nitelikli ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
  • Sağlık politikaları bilimsel verilere dayanarak şekillendirilmeli ve sağlık çalışanlarının demokratik hakları korunmalıdır.
  • Sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

G(Ö)REVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Related Posts

İsrail ordusunun son 24 saatteki saldırılarında en az 105 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun son 24 saatteki saldırılarında en az 105 Filistinli hayatını kaybetti

Son Dakika… DEM Parti İmralı Heyeti’nin Öcalan’la görüşmesi sona erdi

DEM Parti, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Asrın Hukuk Bürosu avukatı Özgür Faik Erol’dan oluşan DEM Parti İmralı Heyeti, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyi tamamlayarak İmralı’dan ayrıldığını bildirdi.

Otomobil devinin amiral gemisi modeli geri çağrılıyor! Yasa dışı yazılım tespit edildi

Dizel motor üretimini sonlandırmış olmasına rağmen, Volvo geçmişten gelen emisyon manipülasyonu iddialarıyla yeniden gündemde. Almanya’da 1700 adet Volvo XC60 modeli, egzoz salınım sisteminde tespit edilen yasa dışı yazılım nedeniyle geri çağrılıyor.

Ödemiş’ten acı haber: Yangında yaralanan bir orman işçisi daha şehit oldu

İzmir’in Ödemiş ilçesinde meydana gelen orman yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı üçe yükseldi. Yangında bir orman işçisi daha yaşamını yitirdi.

Alevler kenti sardı: Binlerce kişi tahliye ediliyor

İzmir’de ortaya çıkan yürek yakıcı görüntülerin bir benzeri de Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşanıyor. Karaseke bölgesinde çıkan yangın genişleyerek devam ediyor. Hatay Valiliği, Dörtyol ilçesi Kırmızıburun mevkiinde çıkan orman yangını nedeniyle 920 hanenin tahliyesinin gerçekleştirildiğini duyurdu. Yangın sonrası bölgeden tahliye edilen kişi sayısı 2 bin kişiye yaklaştı.

Uluslararası Af Örgütü: Kanıtlar, İsrail’in soykırım uygulamak için açlığı kullanmayı sürdürdüğünü gösteriyor

Uluslararası Af Örgütü: Kanıtlar, İsrail’in soykırım uygulamak için açlığı kullanmayı sürdürdüğünü gösteriyor