Mehmet Şimşek başka market başka söylüyordu: Nedenini kendisi açıkladı

Enflasyon maaşlı çalışan vatandaşların cebindeki bir canavar gibi alım gücünü eritmeye devam ediyor. Düşük zam oranları ile dar gelirli ezilmeye devam ederken geliri nispeten yüksek olan dahi her geçen gün yükselen fiyatlarla enflasyona yenik düşüyor.

Sosyal medya paylaşımlarında ekonomide olumlu paylaşımlar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan’da düzenlenen bir konferansta, vatandaşın gerçeği ile verilerin arasındaki farklılığı açıkladı.

NEDENİNİ KENDİSİ AÇIKLADI

Bakan Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan’ın Al Ula şehrinde, IMF ve Suudi Krallığı’nın ortaklaşa düzenlediği konferansta Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Hala yüksek olan enflasyonun düşüşe geçtiğini ancak iyileşmenin yavaş ilerlediğini belirten Şimşek, dezenflasyon sürecinin sürdürüleceğini vurguladı. Uygulanan sıkı maliye ve para politikalarının etkili olacağını ifade etti.

İyi politikaların yerini hiçbir şeyin tutamayacağını söyleyen Şimşek, “Önemli olan sağlam politikalar ve bu politikaların iyi bir şekilde uygulanması. Bu yıl sıkı para politikası ve daha sıkı maliye politikası ile daha destekleyici gelirler politikasının bir kombinasyonuyla dezenflasyonun sürdürüleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

MEHMET ŞİMŞEK BAŞKA MARKET BAŞKA SÖYLÜYORDU

TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırı Ocak 2025 verileri açıklandı. Ocak 2025’te 4 kişilik bir ailenin temel gıda ihtiyacı için belirlenen açlık sınırı 22 bin 131,06 TL olarak hesaplandı.

Bu hesaplama ile yılın ilk maaşını alan asgari ücretli ilk aydan enflasyona yenilirken en düşük emekli maaşı ile geçinmeye çalışanlar ise açlık sınırının yakını dahi göremedi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı. Açlık sınırı, Aralık 2024’te 21 bin 83 TL’den 2025 yılının ilk ayında 22 bin 131,06 TL’ye çıkarken, 22 bin 104 TL olan asgari ücreti yılın ilk ayından aşmış oldu” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen Turizm Yatırım Forumu‘nda Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin açıklamalarda bulunurken kötümser olunmasını gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

Kötümser olmak için hiçbir sebep yok. Türkiye’nin borç sorunu yok. Cari açık sorununu çözdük. Bütçemiz de deprem harcamaları dışında dengelendi. Geriye yalnızca enflasyon yani hayat pahalılığı kalıyor.

Göstergeler üzerinden mevcut ekonomik durumu değerlendiren Bakan Şimşek, deprem harcamaları hariç bütçenin dengelendiğini söylese de vatandaşa yansıyan olumlu bir gelişme henüz gerçekleşmedi.

Related Posts

Evlenecek çiftler artık o parayı ödemeyecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi”ne bir katkı da emlak sektöründen geldi. Tüm Emlakçılar Danışmanları Birliği, hayatlarını birleştirmek isteyen çiftlere destek amacıyla önemli bir karar aldı. Yeni evlenecek çiftlerden ev kiralama sürecinde herhangi bir komisyon bedeli talep edilmeyecek.

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

ABD-Çin müzakere haberi brent petrolün fiyatını yükseltti

ABD-Çin müzakere haberlerinin ardından 60 doların altına kadar düşen brent petrolün varili 62,73 dolara kadar çıktı.

TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025’e ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artış gösterdiği, diğer gruplarda ise düşüş eğilimi kaydedildiği belirtildi.

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapıyor.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi