Ekonomisi Türkiye’ye benzetiliyordu! IMF o ülke için kurtarma paketi hazırladı

Arjantin’in uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele eden ekonomisine IMF’den destek geldi. IMF, Arjantin ile 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Bu kurtarma paketi, ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadele eden Cumhurbaşkanı Javier Milei için bir can simidi niteliği taşıyor. Arjantin’in IMF’ye olan borcu 40 milyardan fazla ve ülke 1958’den bu yana 22 IMF kredisi almış durumda.

IMF tarafından yapılan açıklamada, Arjantin ile 20 milyar dolarlık kurtarma paketi üzerinde ön anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ancak kurtarma paketi için IMF’nin yönetim kurulunun onayı gerekiyor ve kurulun önümüzdeki günlerde toplanacağı belirtildi.

Arjantin’in Sorunlu Ekonomisi

Beklenen açıklama, enflasyonu düşüren ve serbest piyasa reformları ile Arjantin’in ekonomisini düzene sokmaya çalışan Başkan Milei için bir can simidi oldu. Arjantin için kritik bir dönemde gelen kurtarma paketi, Güney Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi için önemli bir adım.

Türkiye Gibi Eriyen Rezervler

Hükümetin para basma kurallarını sıkılaştırması ve Arjantin pesosunu desteklemek için dolar rezervlerini tüketmesi, ülkenin hızla azalan döviz rezervlerine baskı yapıyordu. IMF’nin verdiği kredi olmazsa, kemer sıkma önlemlerinin zorlaşacağı ve Arjantin’in borçlarını ya da ithalat faturalarını ödeyemez hale geleceği endişesi vardı.

Arjantin’in sıkı döviz kontrollerinden kurtulma şansı, Milei’ye nakit akışı sağlıyor ve bu durum, piyasaları ikna ederek programın sürdürülebilirliğine destek olabilir. Sermaye kısıtlamaları, yatırımları engellerken, merkez bankası da dolar-peso dengesine dikkat etmeye devam etti.

Ayrıca, bazı Türk ekonomistler, Arjantin ve Türkiye ekonomileri arasında benzerlikler gördüklerini belirttiler. Bu ekonomistler arasında Daron Acemoğlu, Hayri Kozanoğlu ve Mahfi Eğilmez gibi tanınmış isimler bulunuyor.

Related Posts

Tarım sigortasında zirai don dikkat çekti

Yılın ilk yarısında çiftçinin yaşadığı olumsuzlara yönelik devlet destekli tarım sigortası kapsamında üreticiye 7.3 milyar lira hasar ödemesi yapıldı. Bu ödemenin en büyük bölümünü ise 3.6 milyar lira ile zira dondan zarar gören alanlar oluşturdu

5 şirket devlete 1.1 milyar lira borç taktı

EÜAŞ, 21 ana dağıtım şirketi içinde 5’inin devlete borcunu ödemediğini açıkladı. Borcu olan firmaların hangileri olduğu belirtilmezken, devletin bu firmalardan 1.1 milyar TL alacağı olduğu belirtildi.

Milletvekili Mustafa Adıgüzel: Mecliste Fındık İçin 5 Önerge Verdik, 4’ü CHP’den

ALİ YAZAN ORDU/ YENİÇAĞ CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, katıldığı bir televizyon programında, fındık sektöründe Ferrero’ya karşı yürütülen mahkeme süreci ve Rekabet Kurumu’na yönelik başlatılan işlemleri ayrıntılı bir şekilde anlattı. Üç …

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi için yeni karar: Yapılandırma ne zaman, kimleri kapsıyor, nasıl yapılır?

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma şartlarını güncelledi. Başvurular bankalar aracılığıyla yapılacak, süreç 3 ayla sınırlı olacak. Faiz oranı yüzde 3.11’e çekildi. Gecikme olmasa bile borçlar tekrar yapılandırılabilecek. Peki, kredi kartı borç yapılandırma şartları neler? İşte tüm detaylar…

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (11 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,1690 liradan alınan dolar, 40,1710 liradan satılıyor. 47,0000 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0020 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 40,0700, avronun satış fiyatı ise 46,9640 lira olmuştu. Serbest …

Çalışma Örgütü’nden Türkiye yorumu: Asgari ücreti arttırmak doğru değil

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, asgari ücretin belirlenmesinde sadece enflasyon değil, yaşanabilirlik ölçütlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Hassan, ücretlerin enflasyon oranına bire bir …