Maarif Platformu’ndan ‘Eğitime Yeniden Ruh Üfleme ve Diriliş Çağrısı’ çalıştayı: En geniş katılımlı buluşmalardan biri olarak tarihe geçti

Ülkenin Eğitim Haritası Yeniden Çiziliyor

Bursa’nın merkezinde başlayan bu süreç, Türkiye’nin dört bir yanından gelen eğitim aktörlerini bir araya getirdi. Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya, İstanbul ve Bursa’dan Millî Eğitim temsilcileri, sınıf öğretmenleri, STK temsilcileri, iş dünyası profesyonelleri ve idealist eğitim gönüllüleri katıldı.

Gelişen bir aydan uzun süren bu işbirliği, eğitimde realist, yerli ve bütüncül çözümler arayışında olanlar için değerli bir rehber sunuyor. Çalıştay sonuç raporu da kamuoyu ile paylaşıldı.

Eğitimde Değişim Şart!

Rapor, sorunları teşhis etmekle kalmıyor; bunun yanı sıra çözümü, mevcut sistemi onarmak değil, tamamen yeni bir zihniyet inşa etmek olarak görüyor. Artık parçaları onarmak yeterli değil; bozulan bütünün temelden yeniden inşa edilmesi gerekiyor.

Çalıştaya Kimler Katıldı?

Çalıştaya, aşağıdaki isimler katıldı:

  • Bugünün manzarası ortada: Maneviyattan uzak bir kalkınma anlayışı, konfora alışmamıza sebep oldu. Ahlâkî duyarlılığı azaltan ve ahlâksızlığı normalleştiren bir toplumsal iklim oluştu.
  • Bu nedenle, çağrı açıktır: Artık milletin yükünü taşıyan yüreklerin sahaya çıkma zamanı geldi. Çünkü bir ülke, yalnızca altyapı ile değil; kişilik sahibi bireyler yetiştiren bir eğitimle yükselebilir.

Geçmiş yüzyılda, Türkiye eğitimi önemli değerleri göz ardı ederek sadece bilgi odaklı bir yaklaşıma dönüştürdü. Öğretim yapıldı ancak irfan göz ardı edildi. Bilgi birikti fakat şahsiyet inşa edilemedi.

Eğitim, sadece zihinleri değil, kalpleri de inşa etme sanatıdır. Bu çalıştayın ana mesajı budur: Yeniden düşünmek, yeniden inşa etmek ve yeniden canlanmak için bir çağrı.

Sınavlarla dolu maraton, çocukların zihinsel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor. Eğitim sistemi neredeyse “uyku modunda” ve asli görevinden uzaklaşmış gibi görünüyor.

Ancak bu rapor, durumun farkında: Bu gidişat devam edemez! Bilim insanları, eğitimciler, öğretmenler ve uygulayıcılar artık dur demenin zamanı geldi diyor.

Sonuç Raporu için tıklayınız.

Related Posts

Okulların açılış tarihi 2025 MEB 2024 2025 takvimi | Yaz tatili ne zaman bitecek, okullar ne zaman açılacak? Okulların açılmasına kaç gün kaldı, Eylül’ün kaçında açılacak?

Yaz tatili ne zaman bitecek 2025? sorusu MEB 2024 2025 çalışma takvimi ile yanıt buldu. 20 milyondan fazla öğrencinin haziran ayında karnelerini alarak girdiği yaz tatilin henüz başında olunmasına rağmen, şimdiden yeni eğitim öğretim yılı takvimi merak konusu oldu. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi” genelgesi, eğitim camiasına rehber olacak tarihleri netleştirdi. Yeni eğitim yılında okulların açılış tarihi, uyum eğitimleri, ara tatiller ve yarıyıl tatili gibi önemli süreçler, öğrencilerin ve velilerin planlamalarını kolaylaştıracak şekilde düzenlendi. Bakanlık tarafından hazırlanan takvime göre 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 1-5 Eylül tarihleri arsında uyum eğitimleri düzenlenecek. Peki, okullar ne zaman açılacak, okullar Eylül’ün kaçında açılacak? İşte, 2025-2026 eğitim öğretim yılının başlayacağı tarihle ilgili bilgisi.

LGS TERCİH TARİHİ 2025 MEB TAKVİMİ | e-Okul ile LGS tercihleri ne zaman başlayacak 2025, MEB.gov.tr LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı? 2025 LGS tercihleri belli oldu!

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

LGS sınavı iptal olacak mı? Bakan Tekin’den net yanıt!

LGS iptal olacak mı, yeniden mi yapılacak sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. LGS sınavı sonrasında soru kitapçığı erken yayılmıştı. Bununla beraber LGS sınavının iptal edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iddialarla ilgili net konuştu. Peki LGS iptal edilecek mi, yeniden mi yapılacak? İşte ayrıntılar…

Spotify Türkiye, Ferhat Göçer ve Oğuzhan Koç gibi isimlerle görüşecek: Gündem şeffaflık ve algoritma

Müzisyenler, platformdan şeffaflık ve algoritmalar hakkındaki soru işaretlerine yanıt talep ediyor

Dicle Üniversitesi personel alımı yapıyor! İşte, Dicle Üniversitesi 91 personel alımı başvuru şartları ve detayları

Dicle Üniversitesi personel alımı başvurusu için geri sayım başladı. Dicle Üniversitesi bünyesinde istihdam edilmek ve giderleri Özel Bütçeden karşılanmak suretiyle; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre tam zamanlı olarak çalıştırılmak üzere KPSS (B) grubu puan sırası esas alınmak suretiyle sözleşmeli personel alımı yapılacak. İşte, Dicle Üniversitesi 91 personel alımı başvuru şartları ve detayları

ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?