Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, beraberinde güç krizini de getirdi.
Birçok Avrupa ülkesinde gaz kısıldı, “başınızın dermanına bakın” dendi.
Krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya alternatif ararken, hiç beklenmedik bir açıklama yapıldı.
U dönüşü
Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer, Ukrayna savaşının akabinde Rus doğalgaz sevkiyatının tekrar başlaması gerektiğini söyledi.
Bild am Sonntag gazetesine konuşan Kretschmer “Savaş bittiğinde Rusya’dan gelen gazı kullanmalıyız.” dedi.
Kretschmer’ın kelamları Rusya’ya davet ve Almanya’nın Rusya politikasında ‘U’ dönüşü olarak yorumlandı.
“Boru sınırı gazına muhtaçlığımız olacak”
Hasar gören Kuzey Akım 1 doğalgaz boru sınırının onarılmasını bekleyip beklemediği sorusuna da cevap veren Kretschmer, “Boru sınırı gazına gereksinimimiz olacak ve bu da lakin işleyen boru sınırlarıyla mümkün.” dedi.
Kretschmer, savaşı sona erdirmek için Almanya’nın başka ülkelere katılarak müzakere edilmiş bir tahlil için bastırması gerektiğini kaydederken, “Şimdi AB, ABD, Çin, Hindistan ve Japonya’nın ortak diplomatik uğraşlarına muhtaçlık var. Bu savaş durdurulmalıdır.” diye konuştu.
“Savaş ziyanları Rusya tarafından tazmin edilmeli”
Bu müzakerelerin otomatik olarak Ukrayna’nın topraklarının bir kısmını terk etmesine yol açmayacağını söyleyen Kretschmer, “Ukrayna’nın topraklarının bir metrekaresinden bile vazgeçmesi için tek bir neden yok. Savaş ziyanları Rusya tarafından tazmin edilmeli, savaş suçlularından hesap sorulmalıdır. Barış görüşmelerine bu tavırla girilmelidir. Avrupa’nın barış görüşmeleri için daha fazla baskı yapması gerekir. Bu problemleri artık savaş alanında çözmemeliyiz.” sözlerini kullandı.
“Şu anda bir tsunami oluşuyor”
AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının tesirleri konusunda da kuşkularını lisana getiren Kretschmer, “Yaptırımlar her vakit silah kullanmaktan daha uygundur. Lakin saldırgan üzerinde de gerekli tesire sahip olmalıdırlar.” dedi.
Rusya’ya yönelik yaptırımların Alman iktisadı üzerindeki tesiri üzerine net konuşulması gerektiğini kaydeden Kretschmer, “Şu anda bir tsunami oluşuyor.” diye uyardı.
“Kendi doğalgazımızı geliştirmeliyiz”
Alternatif gaz tedariki konusuna da değinen Kretschmer, “ABD, Katar ve öbür Arap ülkelerinden sıvılaştırılmış gaz tedariki için uzun vadeli kontratlara muhtaçlığımız var. Ayrıyeten Kuzey Denizi’nde nihayet kendi doğalgazımızı geliştirmeliyiz.” dedi.
En fazla 2.5 ay karşılayabilir
Almanya’nın güç piyasasını düzenleyen kurumu Bundesnetzagentur’un (BNetzA) Lideri Klaus Müller, Rusya’nın gaz tedarikini büsbütün kesmesi durumunda ülkedeki gaz depolama tesislerinin talebi en fazla 2.5 ay karşılayabileceğini duyurmuştu.
Ruble ile ödemeyi reddedince…
Rus devlet güç şirketi Gazprom, nisan ayında tedarik ettiği doğalgaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra’ya akışın askıya alınacağını bildirmişti.
GasTerra ise ruble ödemeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, Gazprom’un Rus doğalgazı için öngördüğü ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmeyeceğini belirtmişti.
Gazprom daha evvel ruble ile ödeme yapmayı reddeden Finlandiya’ya da doğalgaz arzını kesmişti.
Dost olmayanlar listesi
Putin’in imzaladığı kararname ile ‘dost olmayan ülkeler’ listesi geçtiğimiz haftalarda resmiyet kazanmıştı.
Rusya hükümetinin yayınladığı listede ABD, tüm AB ülkeleri yer alıyor.
Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan da kelam konusu listede bulunuyor.
Bloomberg: Çaresiz Avrupalılar, dünyanın en eski yakıtına geri döndü