Dünyayı ayağa kaldıran Gazze planı: Filistinliler gidecek, gökdelenler yükselecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, yapay zeka destekli bir planla Gazze’nin geleceğine dair ilginç bir tasarım paylaştı. Planda bölge, fütüristik gökdelenler ve bir demiryolu hattıyla yeniden şekillendirilmiş durumda.

Donald Trump’ın geçen hafta tartışmalı Gazze planını açıklamasının ardından Netanyahu, bölgenin nasıl görüneceğine dair bir taslak yayınladı. İsrail Başbakanı’nın paylaştığı yapay zeka görüntüleriyle desteklenen plan, Trump’ın “Ortadoğu’nun Rivierası” vizyonuyla paralellik gösteriyor.

Netanyahu’nun eski stratejisti Nadav Shtrauchler, The Sun’a yaptığı açıklamada, “Trump’ın bu planı bir şekilde gördüğünü düşünüyorum. Bu fikir muhtemelen İsrail’den geldi ve bir şekilde Trump’a iletildi” dedi.

“Gazze 2035” olarak adlandırılan tasarımda, bölge fütüristik gökdelenlerle kaplı ve NEOM’a uzanan 212 kilometrelik bir demiryolu hattı bulunuyor. Plan, “ABD hakimiyeti” altında Gazze’yi “krizden refaha” taşımayı ve “sıfırdan yeniden inşa etmeyi” vaat ediyor.

78 yaşındaki Cumhuriyetçi Trump, yerinden edilmiş Filistinlilerin başka yerlere yerleştirilmesi çağrısı yaparak dünya çapında tepki topladı. Trump, planının “binlerce iş imkanı” yaratacağını ve bölgeyi “dünyanın insanlarının yaşayacağı muhteşem bir alana” dönüştüreceğini söyledi.

Trump, “ABD Gazze Şeridi’ni devralacak ve orada bir iş yapacağız. Orayı inanılmaz bir uluslararası yere dönüştüreceğiz. Gazze Şeridi’nin potansiyeli inanılmaz. Tarihten ders almalı ve tekrarlanmasına izin vermemeliyiz” dedi.

İngiltere İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer dahil birçok lider, bu açıklamalara mesafeli yaklaştı ve bölgede iki devletli çözümün önemini vurguladı.

Related Posts

Çin’den Türkiye’ye ilk yük trenleri yola çıktı

Çin’den Türkiye’ye ilk yük trenleri yola çıktı

Ukrayna: İstanbul görüşmeleri formatı miadını doldurdu | Bakan Fidan, “Ruslar görüşmeye hazır, Kiev’in yanıtı bekleniyor” demişti

Ukrayna: İstanbul görüşmeleri formatı miadını doldurdu | Bakan Fidan, “Ruslar görüşmeye hazır, Kiev’in yanıtı bekleniyor” demişti

İsrailli eski başbakandan Netanyahu hükümetine Gazze tepkisi: ‘Bu bir toplama kampı’

İsrail’in eski başbakanlarından Olmert, İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri zorla bir kampa yerleştirme planını eleştirdi, “Bu bir toplama kampı. Üzgünüm” diye konuştu.

PKK’nın silah bırakması bölgeyi nasıl etkiledi?

Terör örgütü PKK’nın 40 yıldır Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı sonlandırarak silah bırakması, bölgede yankılanıyor. Eş zamanlı olarak Suriye’nin başkenti Şam’da, PKK’nın Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye hükümeti arasında müzakereler yürütüldü. ABD’nin ise net bir şekilde Şam ve Ankara’dan yana tavır koyması, PKK’nın Suriye, Irak ve İran’daki uzantılarının geleceğine ilişkin sorgulamaları artırıyor.

Tuncer Bakırhan’dan Süleymaniye’de ‘önemli konuşma’ değerlendirmesi: ‘Cumhurbaşkanı’nın hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını ümit ediyorum’

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma töreni için Süleymaniye’ye giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in 12 Temmuz Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir açıklama yapacağına ilişkin söylemini değerlendirdi. Bakırhan, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum. Aynı zamanda AK Parti hükümetinin de yeni bir hikaye yazması lazım” ifadesini kullandı.

Ünlü iş insanı Tuncay Azaphan yaşamını yitirdi

İş insanı Dinçer Azaphan’ın babası Tunç Holding Kurucusu Tuncay Azaphan yaşamını yitirdi.