Welcome to Our Website

Dünyayı bekleyen esas tehlike: Yıkıcı madencilik ve ormansızlaşma


Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), 2001-2020 yılları arasında madencilik faaliyetlerinin neden olduğu ormansızlaşmanın dünya genelinde yüzde 90’ının 11 ülkede gerçekleştiğini açıkladı. WRI, bu konuya dair bir rapor yayımladı.

Raporda, 21. yüzyılın başından bu yana kömür, demir, endüstriyel mineraller ve diğer metallere olan artan talep nedeniyle madenciliğin yüzde 52 oranında büyüdüğü vurgulandı. Maden çıkarma işlemlerinin ormanlara zarar verdiği belirtilirken, bu süreçte yaklaşık 1,4 milyon hektar ormanın kaybedildiği ve bu alanın “Karadağ” büyüklüğünde olduğu ifade edildi.

Özellikle tropikal yağmur ormanlarına yönelik madencilik baskısının arttığına dikkat çeken rapor, altın ve kömür madenciliğinin, madencilik kaynaklı ormansızlaşmanın yüzde 70’inden fazlasını oluşturduğunu ortaya koydu.

Bu dönemde, madencilik kaynaklı ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 90’ının 11 ülkede meydana geldiği bildirildi. Endonezya, 370 bin hektar orman kaybıyla ilk sırada yer alırken, Brezilya 170 bin hektarla onu izledi. Diğer ülkeler arasında Rusya, ABD, Kanada, Peru, Gana, Surinam, Myanmar, Avustralya ve Guyana bulunmaktadır.

Raporda ayrıca, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2001-2019 yılları arasında dünya genelinde kömür kaynaklı ağaç kaybının yüzde 20’sinin ABD’de gerçekleştiği ifade edildi.

Madenciliğin, ormana bağımlı yerel halklar üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekilen raporda, bu toplulukların gıda, su, yakacak odun ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını doğrudan ormanlardan sağladıkları vurgulandı.

İşte o ülkelerin sıralı listesi:

Endonezya
Brezilya
Kanada
ABD
Rusya
Guyana
Surinam
Peru
Gana
Myanmar
Avustralya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ss kiralik sunucu