Elinizde tutabileceğiniz en spekülatif varlıklar olan GameFi coinleri ve NFT’ler 2022’de neredeyse tüm değerlerini kaybetti. Ancak 2023’te ortaya çıkacak olan Blockchain oyunlarında token fiyatlarının ötesinde yeni şeyler de mayalanıyor. Bu yıllık rapor, GameFi’de 2022’nin en önemli ölçümlerini ve trendlerini özetlemek için Blockchain endüstrisinden cross-chain verilerini inceliyor.
GameFi coinleri için önemli tespitler
Genel piyasa
- GameFi tokenlerinin piyasa değeri, yılın başında 27 milyar dolardan, sonunda 3,3 milyar dolara düştü.
- GameFi işlemlerinin aylık hacmi ciddi bir düşüşle Ocak’taki 3,1 milyar dolardan Aralık’ta %97’lik bir düşüşle 80 milyon dolara yükseldi.
- Bununla birlikte, Blockchain oyunlarındaki işlem sayısı nispeten sabit kaldı ve bant içinde 130 milyondan 185 milyona sıçradı.
- BNB, 296 ile toplamda en fazla yeni proje çeken ülke oldu.
- Bununla birlikte, Polygon, Wax ve Solana, 2021’e kıyasla proje sayılarını ikiye ve üçe katlayarak göreli olarak daha fazla büyüdüler.
Finansman ve yatırım
- GameFi finansmanı 2021’e kıyasla %83 arttı ve 2,9 milyar dolara kıyasla 5,4 milyar dolar yatırım aldı
- Ayı piyasasına rağmen, ünlü stüdyolar GameFi’ye ya devam etti ya da girmeye başladı.
- En büyük bağış toplama etkinliği, Fortnite’ın arkasındaki stüdyo Epic Games’in metaverse projesi için Sony liderliğinde 2 milyar dolar topladığı Nisan ayında gerçekleşti.
- Animoca, bir sonraki en aktif yatırımcının iki katından fazla olan 61 tur kapatarak GameFi’deki en aktif lider konumunu sağlamlaştırdı.
- Animoca ayrıca 434 milyon dolarla Epic Games’ten sonra en yüksek ikinci fon miktarını aldı.

GameFi coinleri kullanıcıları
- GameFi’de daha fazla kullanıcı, daha fazla hacim veya daha fazla işlemle ilişkili değildir. Bu da on-chain etkinliğin bütünsel bir resmini oluşturmayı zorlaştırır.
- Bununla birlikte, Wax en yüksek günlük aktif kullanıcı ortalamasına sahipken, onu Hive ve BNB izledi.
- Bakış açınıza bağlı olarak bu, Alien Worlds ve Splinterlands’ın gücünü veya bu oyunlardaki botların yaygınlığını gösterebilir.
- Aktif kullanıcı sayısına göre ilk 5 Blockchain arasında en önemli büyüme %381 artışla Polygon’da gerçekleşti.
GameFi’ye genel bir bakış
- GMT, 2022’de 541 milyon dolarla GameFi tokenleri arasında en yüksek ortalama hacme sahipti.
- Solana, hem STEPN hem de Walken ile Move-to-Earn projeleri için gidilecek Blockchain haline geldi.
- Ortalama GameFi token hacmine göre ilk 5 oyun arasında geçen yıla göre %55,6 ile en önemli düşüşü MANA yaşadı.
- Splinterlands ve Alien Worlds, sırasıyla 383 bin ve 228 bin ortalama aktif kullanıcıyla 2022’de en aktif oynanan oyunlar oldu.
- Merakla beklenen sözde AAA Blockchain oyunlarının hiçbiri, örn. Illuvium ve Phantom Galaxies, 2022’de piyasaya sürülmedi.

GameFi coinleri genel piyasası
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, 2022’de genel piyasa acımasızdı. GameFi tokenlerinin veya NFT’lerin fiyatına bakılırsa, tüm sektör kan kaybetmiş gibi görünüyordu ve daha kötüye gidemediğinde, kulübenin arkasına götürülüp sefaletinden çıkarıldı. Ancak en yüzeysel rakamların ötesine bakıldığında, değer kaybına rağmen sektörde son derece iyimser birkaç sinyal vardı. 2022 öncesi geliştirmelerin tamamı Ethereum’da gerçekleşirken, diğer ekosistemler geliştiricileri çekerek daha fazla yenilik yarattı.
GameFi token piyasa değeri %87 düştü
Yılın başındaki 27 milyar dolardan sonunda 3,3 milyar dolara ulaşan piyasa değeri, tüm kripto altcoinlerin fiyatı, sıkılaşan makroekonomik koşullar arasında düştüğü için oluştu. Belki de gelecek için iyimser bir gösterge olarak, aynı zamanda 2021 balonu sırasında en çok şişirilen varlıklardan bazılarıydı. Bu da yatırımcıların Blockchain oyunlarını yüksek riskli ama inanılmaz derecede yüksek büyüme fırsatı olarak gördüklerini gösteriyor.

GameFi işlemlerinin aylık hacmi %97 düştü
Aylık hacimdeki düşüş belki de geçen yılın en sarsıcı istatistiğiydi. Bu düşüş, hacmin Ocak ayındaki 3,1 milyar dolardan Aralık ayında 80 milyon dolara çıktığını gördü. Ancak, bunun genel faaliyeti yansıtmadığına dikkat etmek çok önemli. GameFi tokenlerin fiyatı düştükçe, protokoller dahilinde takas edilen USD cinsinden değer miktarı olarak hesaplanan hacim miktarı da düştü.

İşlem sayısı 130 milyon ile 185 milyon arasında gezindi
İşlem sayısı inişli çıkışlı olsa da, genel hacim metriği tarafından izlenen keskin düşüşün aksine nispeten sabit kaldı. Bu, geri dönüşler azalsa bile GameFi’nin etkinliğinin çoğunu elinde tuttuğu anlamına geliyor. (Veya muhtemelen botları.)

BNB, 296 ile toplamda en fazla yeni proje çeken ülke oldu
Geliştirme kolaylığı ve ucuz ağ ücretleri ile BNB, birçok hafif oyunu ve daha küçük projeyi kendine çekti. Bu oyunlardan çok azı hit oldu ve BNB henüz The Sandbox, Illuvium veya Axie Infinity büyüklüğünde bir oyunda yer almadı.

Polygon, Wax ve Solana, proje sayılarını 2 kat veya daha fazla artırdı
Polygon, GameFi protokol sayısını 153’ten 306’ya ikiye katladı. Wax, 53’ten 137 oyuna %158 büyüdü. Solana 2021’de sadece 2 maça çıktı ancak 2022’de 19 yeni şampiyonlukla çıkış yaptı.
2022’de GameFi coinleri finansmanı
GameFi finansmanı 2021’e kıyasla %83 arttı
2021’deki 2,9 milyar dolara kıyasla GameFi sektörüne 5,4 milyar dolarlık yatırım ödendi. 2021’de kurumsal yatırımcılar, Axie Infinity, The Sandbox ve Decentraland manşetlere çıkarken, ‘Blockchain oyunları’nın yeniliği karşısında hâlâ şaşkındı. 2022, insanların GameFi’nin geleneksel oyun stüdyolarını güçlendirmek ve iddialı projeler inşa etmek için kurulmuş Blockchain şirketlerini güçlendirmek için büyük miktarlarda VC nakit kullanılması halinde gerçekten yıkıcı bir güç haline gelebileceğini fark ettikleri yıldı.
Büyük isimli stüdyolar GameFi’ye yatırım yaptı
En dikkate değer örneklerden bazıları Sony, Epic Games, Ubisoft ve Nintendo. Fortnite’ın arkasındaki stüdyo Epic Games, bir metaverse oluşturmak için Sony liderliğinde 2 milyar dolar topladı. 2023 başı itibariyle detaylar hala belirsiz. Ancak plana LEGO da dahil. Bu, yılın açık ara en önemli bağış toplama kilometre taşıydı.

Animoca, Gamefi’deki en etkili kurum oldu
Stüdyo ve yatırımcı, bir sonraki en aktif yatırımcının iki katından fazla olan 61 turu kapatarak GameFi’deki en aktif lider konumunu sağlamlaştırdı. Aynı zamanda 434 milyon dolarla Epic Games’ten sonra ikinci en yüksek fon alan ülke oldu. Animoca, The Sandbox, Benji Bananas, Arc8 ve Phantom Galaxies’in arkasındaki şirkettir.

2022’de GameFi kullanıcıları
Wax, en yüksek günlük aktif kullanıcı ortalamasına sahip olurken, onu Hive ve BNB izledi. 2022 yılı boyunca, Splinterlands (Hive’ın ana başlığı) ve Alien Worlds (Wax’s), aktif kullanıcı sayısı açısından kıyasıya yarıştı. Bakış açınıza bağlı olarak bu, Alien Worlds ve Splinterlands’ın gücünü veya bu oyunlarda botların yaygınlığını gösterebilir.

İlk 5 Blockchain arasında aktif kullanıcı sayısında %381 artışla en önemli büyümeye Polygon sahip oldu. Polygon, Ethereum’u büyütmek için oluşturulmuş bir EVM L2’dir. Proje 2017’ye kadar gitse ve token’ı MATIC 2019’da yayına başlasa da ağ çıkış yılını 2022’de yaşadı ve DeFi, NFT’ler ve GameFi’de yayılma performansı gösterdi. 2022’de Polygon’da en fazla ortalama aylık DAU’ya sahip oyunlar Planet IX (70K) ve Benji Bananas (25K) oldu.
Projelere genel bakış
GMT, 2022’de 541 milyon dolarla GameFi coinleri arasında en yüksek ortalama hacme sahipti. STEPN, boğa piyasasının son büyük başarısıydı ve mobil uygulama tabanlı bir ‘Move-to-Earn’ oynanışını sunarak manşetlere ulaşan yegane yenilikçi oyunlardan biriydi. Bununla birlikte, NFT varlık ayakkabılarının ve tokenlerinin gökyüzüne doğru şişmesinden bir ay sonra, oyun ölüm sarmalına girdi ve fiyatlar düştü. Oyun hala Solana’da en çok oynanan ikinci oyun.

Solana, FTX’in çöküşünün ardından zor zamanlar geçirirken, Move-to-Earn projelerinin başvurulacak Blockchain haline geldi. STEPN’in yanı sıra, “Walk-to-Earn” başlıklı Walken da Solana üzerine inşa edildi.

MANA, ilk 5 GameFi tokeni arasında %55,6 ile yıllık en önemli düşüşü yaşadı. Bu, oyunu Decentraland’a olan güven kaybını yansıtıyor. Decentraland, The Sandbox ve Axie Infinity’nin yanı sıra oyun içi varlıklarının fahiş fiyatlarıyla geniş çapta tanınan orijinal 3 büyük GameFi ve metaverse oyunundan biriydi.
Splinterlands ve Alien Worlds sırasıyla 383K ve 228K ortalama aktif kullanıcıya sahipti. 2022’de en aktif oynanan oyunlar onlardı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, hem Splinterlands hem de Alien Worlds, 3D dünyası olmayan kart ve metin tabanlı oyunlar ve bu da onları pazar liderleri için şaşırtıcı derecede ilkel kılıyor.

Merakla beklenen sözde AAA Blockchain oyunlarının hiçbiri, örn. Illuvium ve Phantom Galaxies, 2022’de piyasaya sürülmedi. 2023’ün başı itibariyle, Illuvium’un Beta sürümü kullanıma sunuldu ve tam sürümünün 2023’ün ortalarında halka sunulması bekleniyor.