Hamas ve İsrail arasında ikinci esir takası gerçekleştirildi

İsrail-Hamas Çatışmasında Gerçekleşen İkinci Rehine Takası

Hamas, 7 Ekim’de dört kadın İsrail askerini serbest bırakarak, ikinci esir takasını gerçekleştirdi. İsrail ise 200 Filistinli mahpusun serbest bırakıldığını duyurdu.

İsrail Hapishane Hizmetleri, 200 Filistinli mahpusun tamamının serbest bırakıldığını açıkladı. Mahpuslardan bir kısmı otobüslerle Ramallah’a nakledildi.

Diğer mahpusların ise çeşitli ülkeler, arasında Katar ve Türkiye’ye sınır dışı edilmesi bekleniyor. Hamas, geri kalan 26 rehinenin gelecek haftalarda serbest bırakılmasıyla ilgili detayları paylaşmaya hazırlanıyor.

İsrail, serbest bırakılan rehinelerin iyi durumda olduğunu açıklarken, Başbakan Binyamin Netanyahu, bu olayı “mutluluk verici bir an” olarak nitelendirdi.

Serbest bırakılan Filistinlilerin aileleriyle kavuşma anları sevinç dolu geçti. Gazze’nin kuzeyine geçişlerin ise durdurulduğu belirtildi.

Hamas tarafından gün içinde serbest bırakılması planlanan sivil rehine Arbel Yehud’un ismi, herhangi bir gerekçe olmaksızın listeden çıkarıldı. Bu nedenle, Gazzelilerin Gazze’nin kuzeyine dönmesine izin verilmeyecek.

Ateşkes anlaşmasının uygulanmasında rol alan Filistinli bir yetkili, Hamas’ın, İsrailli rehine Arbel Yehud’un hayatta olduğunu ve yakın zamanda serbest bırakılacağını bildirdi.

Rehineler arasında anne-babasıyla birlikte tutulan Bibas ailesi de bulunuyor. Bu aileden bir çocuk, 10 aylıkken rehin alındı.

200 Filistinli mahpustan birçoğu müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bazı mahpuslar farklı ülkelere sınır dışı edilirken, bazıları ise evlerine geri dönecek.

En uzun süredir cezaevinde kalan mahpus 39 yıldır hapiste bulunurken, en genciyse 16 yaşında bir erkek çocuk. Mahpusların bir kısmı idari tutuklamayla özgürlüğünden alıkonuldu.

Geçen hafta serbest bırakılan Filistinli mahpusların çoğu, herhangi bir suçlama olmaksızın tutulan kadınlardan oluşuyordu.

Ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak, her asker için 50 Filistinli tutuklu ve her sivil rehine için 30 tutuklu serbest bırakılması kararlaştırılmıştı. Ateşkes kapsamında, İsrail’in Gazze’deki askeri güçlerini çekmesi ve Filistinlilerin evlerine dönmesi planlanmaktadır.

Related Posts

İsrail’in “kalıcı işgal” planına Avrupa ülkelerinden tepki: Gazze Filistin halkına aittir

İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya, İzlanda ve Lüksemburg’un dışişleri bakanları İsrail’in güvenlik kabinesi tarafından bu hafta onaylanan Gazze’nin kalıcı işgalini ve Filistinlilerin bölgeden tehcir edilmesini öngören planına tepki gösteren bir …

DMM: Özgür Özel’e saldıran kişinin GBT’sinin silindiği iddiaları doğru değil

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Özgür Özel’e saldıran ve daha önce kasten cinayetten hüküm giyen S.T.’nin GBT’si silinmiş’ şeklindeki iddialar doğru değildir” denildi.

Bakan Yerlikaya duyurdu: 568 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siber suçlarla mücadele kapsamında 568 şüpheli yakalandığını duyurdu.

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

THY ve Pegasus uçakları İstanbul’a geri dönüyor

Hindistan ordusunun Pakistan’a yönelik başlattığı askeri operasyonla birlikte güvenlik gerekçesiyle Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-İslamabad ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul-Karaçi uçakları İstanbul’a geri dönüyor.

ABD’de İmamoğlu’lu ‘Hak, Hukuk, Adalet’ fotoğraf sergisi

Los Angeles’ın en büyük sanat etkinliklerinden biri olan Brewery Artwalk kapsamında açılan Hak, Hukuk, Adalet fotoğraf sergisi, 3-4 Mayıs Pazar günü sergilendi. İki gün boyunca yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiği sergi, Los Angeles sanat çevresinde …