İmalat PMİ 14 aydır kritik eşiğin altında

İSO Türkiye İmalat PMI Anketi Mayıs 2025 Sonuçları Açıklandı

İSO Türkiye İmalat PMI anketinin Mayıs 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayısta 47,2 olarak gerçekleşen manşet PMI, mart ve nisan aylarında görülen 47,3 değerinin hafif altında kaldı. Bu durum, endeksin imalat sanayi faaliyet koşullarının aylık bazda belirgin bir şekilde yavaşlamaya devam ettiği yönünde sinyal verdi. Mayısta, faaliyet koşullarındaki ivme kaybında talebin sınırlı seyri belirleyici oldu. Yeni siparişlerde yaşanan aşağı yönlü eğilim, mayıs ayında belirgin bir yavaşlama gösterdi. Zayıf talep ve enflasyonist baskılar, imalat sektörü üretiminde hız kaybının devam etmesine neden oldu. Bu hız kaybı, geçen yılın ekim ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

İstihdam ve satın alma faaliyetleri nisana göre daha belirgin düşüş gösterirken, firmalar hem girdi hem de nihai ürün stoklarını azalttı. Girdi talebinde yaşanan zayıf seyir, tedarikçilerin teslimat sürelerinin üst üste üçüncü ay kısalmasına yol açtı. Ancak tedarikçi performansındaki iyileşme bir önceki aya göre hafif daha sınırlı oldu. Girdi maliyetleri keskin bir şekilde artmaya devam etti.

Anket katılımcıları, bu artışın genel olarak liradaki değer kaybından kaynaklandığını belirtti. Enflasyon, nisan ayında son bir yılın zirvesine ulaştıktan sonra mayısta düşüş yaşadı. Nihai ürün fiyatları enflasyonu da yavaşlayarak 2025’in şimdiye kadarki en düşük seviyesine geriledi.

Bazı katılımcılar, girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak satış fiyatlarını artırırken, bazıları da talepteki durgunluğun fiyat belirleme gücünü sınırlandırdığını ifade etti.

İSO Türkiye Sektörel PMI Mayıs 2025 raporuna göre, giyim ve deri ürünleri ile metalik olmayan mineral ürünleri sektörlerinde üretim artışı gerçekleşti. Giyim ve deri ürünleri, bir önceki ay yaşanan keskin yavaşlamanın ardından belirgin bir toparlanma gösterdi ve geçen yılın ağustos ayından beri süregelen yavaşlama eğilimini sonlandırdı.

Tekstil sektöründe ise üretim belirgin şekilde yavaşlarken, yeni siparişlerdeki en keskin düşüş yine tekstilde yaşandı. Üretim ve yeni siparişlerdeki büyüme, giyim ve deri ürünleri ile metalik olmayan mineral ürünleri sektörlerinde sınırlı kaldı.

Yeni ihracat siparişlerindeki büyüme kısmen daha geniş bir yelpazeye yayıldı. Giyim ve deri ürünleri başta olmak üzere dört sektörde artış kaydedildi. İş yüklerinin hafiflemesiyle birlikte, çoğu sektörde istihdam azaldı. Kara ve deniz taşıtlarında son beş yılın en yüksek oranlı istihdam düşüşü yaşanırken, ana metal sanayi önderliğinde üç sektörde istihdam arttı.

Satın alma faaliyetleri, metalik olmayan mineral ürünler dışında tüm sektörlerde yavaşladı. Girdi fiyatları genel olarak artmaya devam etti ancak yedisinde maliyet enflasyonu geriledi. Girdi fiyatlarındaki en hızlı artış ağaç ve kağıt ürünlerinde görülürken, en yavaş artış giyim ve deri ürünlerinde ölçüldü.

Nihai ürün fiyatları enflasyonunda en yüksek artış ağaç ve kağıt ürünlerinde yaşanırken, sektörlerin yarısında da artış hızı azaldı. Tekstil sektörü, satış fiyatlarını azaltarak üçüncü ay üst üste düşüş yaşadı.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, endekse ilişkin değerlendirmesinde, “Mayıs ayı PMI verileri, Türk imalat sektörü için tanıdık bir tablo çizdi. Temel göstergeler, geçmiş aylardaki düzeylere benzer bir bozulma gösterdi. Firmalar, gelecekte büyümenin canlanmasını umut ediyor olacak. Ayrıca mayıs ayında enflasyonist baskıların hafifleyebileceğine dair sinyaller, imalatçılara bir nebze rahatlama sağlayabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Petrol fiyatlarında kısmi gerileme

Petrol fiyatları yeni günde kazançlarının bir kısmını silerek kısmi düşüşler yaşıyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,55 dolardan işlem görüyor.

Elektrikli Scooter’larda yeni dönem! Artık zorunlu olacak

Türkiye genelinde 100 binin üzerinde elektrikli scooter ve 8 milyon aktif kullanıcıyı yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme Meclis gündeminde. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, artık elektrikli scooter’lar için zorunlu mali …

Özel okullar ateş pahası: Londra’da çocuk okutmak, Türkiye’den daha hesaplı

Gazeteci Cüneyt Özdemir, YouTube kanalında Deniz Uras’la özel okul fiyatlarını değerlendirirken şu çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı: * Londra’da prenslerin çocuklarını okuttuğu oku 21 bin dolar, biz de bir özel okul 43 bin dolar * Anaokulu ücreti 1 …

Enflasyon ne zaman açıklanacak? Mayıs 2025 enflasyon beklentisi ne?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan mayıs ayı enflasyon verileri için geri sayım başladı. Peki, Enflasyon ne zaman açıklanacak? Mayıs 2025 enflasyon beklentisi ne?

Rekabet Kurumu’ndan Arzum’a para cezası

Rekabet Kurumu’na dudak uçuklatan para cezası geldi. Kurum, satış fiyatlarına müdahale eden Arzum’a 11,4 milyon Türk lirası ceza verdi.

CHP’den yeni ikramiye önerisi

CHP’li Barut, “Emekliler ve asgari ücretliler için kurbanlık ikramiyesi verilsin” önerisinde bulundu.