22 Şubat 2025

Haber Takip Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Rusya: NATO, barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin Ukrayna meselesine dair barış müzakere sürecini engellemeye çalıştığını belirterek, "Bazı NATO üyeleri, Rutte'nin yaklaşımını paylaşmıyor ve Ukrayna'yı silahlandırmak için para harcamaya devam etme niyetinde değil." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan son açıklamalara göre, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında Lavrov, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada Lavrov, G20 toplantısının olumlu sonuçlarından memnuniyetlerini ifade ederek, “Batı’nın G20 gündemini Ukraynalaştırma girişimlerinin başarısız olduğunu” belirtti.

Yardıma ihtiyacı olan ülkelere destek sağlamanın önemine vurgu yapan Lavrov, Ukrayna’ya yüksek miktarda askeri destek sağlandığını ancak bu paranın Afrika gibi gelişmekte olan bölgelere hayati kalkınma yardımları olarak harcanabileceğine dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin Suudi Arabistan’da gerçekleşen Rusya ve ABD arasındaki istişareler hakkındaki yaklaşımını eleştiren Lavrov, Rutte’nin NATO üyelerinin fikir birliğini temsil etmesi gereken bir memur gibi değil, güçlü bir devlet başkanı gibi hareket ettiğini belirtti.

Lavrov, Rusya ve ABD arasındaki istişarelerin dost ülkeler tarafından olumlu karşılandığını ve bu durumun Rusya ve Batı arasındaki anlaşmazlıkların sona erdiği anlamına gelmediğini açıkladı.

Yaptırımların Ukrayna meselesinin çözümüne dair ABD ile girişilen istişarelerde dile getirilmediğini belirten Lavrov, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının kaldırılmasını talep etmediklerini ifade etti.