SIPRI: Türkiye’nin askeri harcamaları, 10 yılda yüzde 110 arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024 Yılında Rekor Seviyeye Ulaştı

İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların jeopolitik gerilimlerin artmasıyla beraber 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yenilediğini ortaya koydu. Diğer bir deyişle, küresel askeri harcamalar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel askeri harcamaların artışıyla birlikte kişi başına askeri harcamanın 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekilen raporda, Avrupa ve Ortadoğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Harcamaları 25 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamalarının yüzde 110 arttığını işaret eden raporda, ülkenin geçen yılki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolar olduğu bildirildi. Avrupa ve Ortadoğu’da genel olarak askeri harcamalarda artış yaşandığı vurgulandı.

Çin ve Hindistan Harcamalarında Büyük Artış

Çin’in askeri harcamalarının 2015-2024 döneminde yüzde 59 arttığı, geçen yıl da yüzde 7 artarak 314 milyar dolara çıktığı tahmin edildi. Hindistan’ın harcamalarının yüzde 1,6 artışla 86,1 milyar dolara çıktığı belirtilen raporda, Hindistan’ın askeri harcamalarının 2015-2024 döneminde yüzde 42 yükseldiği ifade edildi.

Almanya Yeniden Silahlanıyor

Geçen yıl 88,5 milyar dolarlık harcamayla Almanya, küresel olarak en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer aldı. Hindistan’ı geride bırakarak dünyada ilk defa 4. sırada yer alan ülkenin askeri harcamalarının geçen yıl yüzde 28 arttığı bildirildi. Almanya’nın harcamalarında dikkat çeken bir artış yaşandı.

İsrail’in Harcamaları Arttı, İran’ın Azaldı

Gazze’deki saldırılarını sürdüren İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran’ın harcamaları ise yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi. İngiltere ve Fransa’nın harcamalarında da artış gözlendi.

Çeşitli Ülkelerin Harcamaları ve Değerlendirmeler

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla 2024’te Ortadoğu’nun en büyük, dünyanın ise yedinci en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu. SIPRI yetkilisi Xiao Liang’a göre, geçen yıl 100’den fazla ülke askeri harcamalarını artırdı ve hükümetlerin askeri güvenliğe daha fazla öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda etkiler yaratabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırma, rapor ve analizler hazırlayan bir kuruluştur.

Related Posts

Sakarya’da vahşet: 8 köpek zehirlenerek öldürüldü

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde tarım arazisine bırakılan ve zehirli olduğu iddia edilen tavuk parçalarını yiyen 8 köpek ölü bulundu.

Karadeniz’de fırtına, Marmara’da şiddetli poyraz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz için fırtına uyarısında bulundu. Batı Karadeniz Bölgesi için baca zehirlenmesi ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi. Marmara Denizi’nde etkili olan poyraz hayatı olumsuz etkiledi.

AK Parti Aydın İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Önder kazada hayatını kaybetti

Aydın’ın Sultanhisar ilçesi yakınlarında kaza yapan AK Parti Aydın İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Murat Önder hayatını kaybetti.

Sarıyer’de sürüklenen tekne kurtarıldı

İstanbul Sarıyer açıklarında makine arızası yaşayan tekne sürüklenmeye başladı. Tekne, ekipler tarafından kurtarıldı.

Artvin’de silah kaçakçılığı operasyonu: 9 gözaltı

Artvin ve Trabzon’da kaçak silah imalatı ve ticareti yapan 9 şüpheli gözaltına alındı.

Deprem çantasında bulunması gerekenler

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, “afet ve acil durum çantasında neler olmalı?” sorusunu da yeniden gündeme getirdi. AFAD, deprem çantasında olması gereken malzemeleri derledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir