Tanju Özcan’ı sordular

“`html

İsmail Saymaz

Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’deki trajik yangında 79 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle yürütülen soruşturmada tutuklu sayısı 19’a ulaştı.

Dün, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdürü Vekili Kenan Coşkun ve 16 Aralık tarihli raporda oteldeki eksiklikleri tespit eden itfaiye amiri İrfan Acar da tutuklandı.

Coşkun, “Başkan ve başkan yardımcısının Grand Kartal Otel’in yangın güvenliğiyle ilgili denetim talebinin geri alınması konusunda herhangi bir talimatı olmadı. Konuyla ilgili onlarla bir görüşmem yok” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Belediye yetkililerinin tutuklanma gerekçeleri arasında ‘suçun toplumda yarattığı huzursuzluk’ yer alıyor.

Öte yandan, oteli 15 Aralık’ta denetleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından yangınla ilgili hiçbir olumsuz tespit yapılmadığı ortaya çıkarken, bu konuda herhangi bir işlem yapılmamış olması dikkat çekiyor.

‘DİLEKÇE BENİM DE DİKKATİMİ ÇEKTİ’

Gülener, ifadesinde itfaiyenin kendisine bağlı olduğunu vurgulayarak, yangın güvenliğiyle ilgili gelen dilekçelerin gerekli birimlere sevk edildiğini belirtti. Gülener şöyle devam etti:

“Dilekçe benim bilgim dışında ilgili birimlere iletilir. Denetimler sonrasında da bilgim olmaz. Ancak belediyenin sistemine düştüğünde takibini yapabilirim.”

Gülener, Grand Kartal Oteli’nin yangın uygunluk raporu için 12 Aralık’ta başvuruda bulunduğunu, 16 Aralık’ta sekiz eksikliğin bildirildiğini ve ardından 24 Aralık’ta başka bir dilekçe ile başvurusunun geri çekildiğini hatırlattı.

Gülener, “İtfaiyenin yazışması bana gelene kadar durumdan haberdar olamadım. Ancak geri çekme dilekçesi dikkatimi çektiği için itfaiye müdürüne sordum. ‘İtfaiye raporu için başvurmuşlardı, ikinci bir dilekçe ile taleplerini geri çekiyorlar’ dediler” şeklinde ifade etti.

Gülener, Gazella Oteli Müdürü Ahmet Demir ile bu konu üzerinde bir görüşme gerçekleştirdiğini kabul ederek, “Bir dökümanı var mıydı bilmiyorum. Başvurular rutin bir işlemdir” dedi.

Başkanın talimatı olmadı

Coşkun, sekiz eksikliğin mevcut olduğunu, bunları denetime giden itfaiye amirinden öğrendiğini söyledi. Ayrıca, “Süreyi bildiğim için ikinci denetimde gerekeni yapmasını söyledim” ifadelerini kullandı.

Coşkun, Başkan Tanju Özcan ve Yardımcısı Gülener’den herhangi bir talimat almadığını belirterek, “Yangın güvenliği denetim talebinin geri alınması konusunda onlardan hiçbir talimatım olmadı” dedi.

Olayla ilgili olarak Gülener ve Coşkun’un bilinçli taksirle ölüme sebep olmaktan tutuklandıkları belirtildi. Eksiklikleri bildiği halde ilgili birimlere iletmedikleri iddia ediliyor.

Kararda, taksirle işlenen suçların görev suçu sayılmadığı ve toplumsal huzursuzluk yarattığı vurgulandı.

Bilirkişi raporu cevabı

Özgür Özel’in bahsettiği, korsan olduğu iddia edilen bilirkişi raporu için ise “Şu anda şüphelilerin kusur durumları hakkında herhangi bir rapor mevcut değildir; bilirkişi incelemesi devam etmektedir” deniyor.

Gülener ve Coşkun’un rüşvet alıp almadıklarının araştırıldığı, evlerinde para arandığı belirtiliyor ama aramalarda bir miktar paraya ulaşılamadığı ifade ediliyor.

Bakanlık iki eksiklik tespit etti, yangın riskini göremedi

Grand Kartal Oteli’nin sahibi Halit Ergül, Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği ifadede, otelin son denetiminin 15 Aralık’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını belirtirken, “Yangına karşı gerekli tüm önlemler alındı. Denetimde sadece engelli odalarının kapılarıyla ilgili eksiklikler belirlendi, yangına dair bir tespit yapılmadı” dedi.

Otelin 1998 yılında inşa edildiğini hatırlatan Ergül, o dönemde yangın sprinkler sisteminin zorunlu olmadığını, sonraki denetimlerde bu konuda kendilerine hiçbir şey söylenmediğini ifade etti. “Otelin alarm sistemi mevcuttu, fakat yangının başlangıcında hasar gördüğü için çalışmamış olabilir. Duman dedektörleri devreye girmiştir” şeklinde ekleme yaptı.

12 Aralık’ta yangın uygunluk raporu için belediyeye başvuru yapıldığı ve sonrası için itfaiye tarafından sekiz eksikliğin saptandığı kaydedildi.

Ergül, “Otelin yanında bulunan bir alan için talep olmuş olabilir, ama otelin tamamı için böyle bir başvurumuz yoktu” dedi.

ALTI KONTROLÖR 6.5 SAAT DENETLEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen altı kontrolör, 15 Aralık’ta 6.5 saat boyunca otelde denetim gerçekleştirdi. Yetkililer denetimin iki yılda bir zorunlu olduğunu vurguladı.

15 Aralık’taki denetim sırasında yangına dair bir olumsuz tespit yapılmazken, belediye 16 Aralık’ta sekiz eksiklik tespit etti. Bu durum, iki kurum arasında çelişki yaratıyor.

Avukat Ferit Atalay: Yetki bakanlıkta

Grand Kartal Oteli’nin sahibi Halit Ergül’ün hukuki temsilcisi, eski Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay oldu. Atalay, konuyla ilgili “Otelin bulunduğu yer Bolu’ya 40 kilometre mesafede ve yetki tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir. Burada belediyenin rolü yoktur. Yangın önlemlerinin alındığına dair belgeler sadece belediyeden alınabilir.” ifadelerini kullandı.

“`

Related Posts

PKK’nın silah bırakması bölgeyi nasıl etkiledi?

Terör örgütü PKK’nın 40 yıldır Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı sonlandırarak silah bırakması, bölgede yankılanıyor. Eş zamanlı olarak Suriye’nin başkenti Şam’da, PKK’nın Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye hükümeti arasında müzakereler yürütüldü. ABD’nin ise net bir şekilde Şam ve Ankara’dan yana tavır koyması, PKK’nın Suriye, Irak ve İran’daki uzantılarının geleceğine ilişkin sorgulamaları artırıyor.

Tuncer Bakırhan’dan Süleymaniye’de ‘önemli konuşma’ değerlendirmesi: ‘Cumhurbaşkanı’nın hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını ümit ediyorum’

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma töreni için Süleymaniye’ye giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in 12 Temmuz Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir açıklama yapacağına ilişkin söylemini değerlendirdi. Bakırhan, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum. Aynı zamanda AK Parti hükümetinin de yeni bir hikaye yazması lazım” ifadesini kullandı.

Ünlü iş insanı Tuncay Azaphan yaşamını yitirdi

İş insanı Dinçer Azaphan’ın babası Tunç Holding Kurucusu Tuncay Azaphan yaşamını yitirdi.

Erdoğan yeni CHP’yi böyle tanımladı: Haraç partisi

Yeni Şafak Gazetesi’nin 10 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Yerel kalkınmaya teşvik hamlesi Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak ve bölgelerin rekabet güçlerini artıracak yerel kalkınma yatırımlarının …

Trump, Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi getirdi

ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya’dan yapılan ithalata yüzde 50 oranında gümrük vergisi getirdiğini açıkladı. Kararın gerekçesi olarak Jair Bolsonaro’ya yönelik süren dava ve iki ülke arasındaki adaletsiz ticaret ilişkisi gösterildi.

Yüksekova-Van yolunda heyelan: Araçlar mahsur kaldı

Yüksekova’da etkili olan kısa süreli yağışlar, Yüksekova-Van karayolunun çöplük mevkiinde toprak kaymasına yol açtı. Çift şeridin de kapanmasıyla araçlar 1 saat yolda kaldı, uzun kuyruklar oluştu. Bölgeye sevk edilen Karayolları ekiplerinin …