TTB: Yeni Özel Hastaneler yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptali için girişimde bulunulacak

Türk Tabipler Birliği: Özel Hastaneler Yönetmeliği Değişikliklerini Değerlendirdi

30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve özel hastaneler yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında Türk Tabipler Birliği (TTB) ön değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada bazı detaylar şu şekilde aktarıldı:

“Yeni düzenlemeler, eskinin istisnai halleridir”

Yayımlanan yönetmelikte yer alan pek çok hüküm, eski yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddesinden alınmıştır. Bu nedenle “yeni” olarak nitelendirilen düzenlemeler aslında eski düzenlemelerin istisnai halleri olarak değerlendirilmektedir. Vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemelerde de iyileştirmeler yapılmış ve özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları devam ettirilmiştir.

“Kadro dışı geçici tabip çalıştırma geniş bir şekilde korunmaktadır”

Yeni düzenlemede, sağlık personelinin özel hastane kadrosunda çalışırken sigortalı olarak çalışacağına dair açık bir düzenleme yer almaktadır. Ayrıca, “kadro dışı geçici tabip çalıştırma” konusu da detaylı bir şekilde ele alınmış ve geniş bir koruma altına alınmıştır. Buna göre faal muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde çalışmalarına olanak sağlanmıştır.

“Eski yönetmeliğin kısıtlamaları yeni düzenleme ile taşınmıştır”

Önceki yönetmelikte yer alan bazı kısıtlamaların yeni düzenlemeyle devam ettirildiği görülmektedir. Bu durum özellikle muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmeleri konusunda yaşanan kısıtlamaları içermektedir. Ayrıca, hizmet satın almalarına ilişkin düzenlemelerde de bazı yenilikler yapılmış ancak belirsizlikler devam etmektedir.

“Hukuka aykırı maddelerin iptali için hukuki girişimde bulunulacaktır”

Yeni düzenlemede yer alan bir diğer önemli konu ise palyatif bakım yataklarına ilişkin düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılmasının ardından, hukuka aykırı bulunan maddelerin iptali için gerekli hukuki adımların atılacağı belirtilmiştir.

Detaylı bilgi ve incelemeler için resmi kaynaklara başvurulması önerilmektedir.

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni program: ‘Sağlıklı Yaşlanma’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yaşlanırken sağlıklı kalabilmelerini desteklemek amacıyla “Sağlıklı Yaşlanma” programını hayata geçireceklerini belirtti.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.