Yabancı Çobanlar İçin Yeni Düzenleme

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı’nın Açıklamalarıyla Çoban Sorununa Çözüm Geliyor

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Doğu illeri ve hayvancılık sektörün yıllardır kanayan yarası olan çoban sıkıntısına yönelik önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Samancı, Ağrı İl Göç İdaresi Müdürü İhsan Şeker’i ziyaret ederek yürürlüğe giren yeni yasa hakkında istişarelerde bulundu. Başkan Samancı, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir merkez birlik ve Genel Başkan Nihat Çelik’in girişimleriyle yürütülen çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmaları sonucu yabancı uyruklu çobanlar için yasal düzenleme tamamlandı.

Yeni uygulamaya göre, yabancı uyruklu – özellikle Afganistan kökenli – çobanlara kimlik verilecek ve çalıştıkları işletmeler üzerinden sigorta işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede çobanlar, kendi ülkelerine rahatlıkla gidip gelebilecek, evli olanlar eş ve çocuklarını Türkiye’ye getirebilecek.

Başvuru Süreci ve Şartlar

Çoban istihdam etmek isteyen yetiştiriciler, çalıştıracakları kişiyle birlikte İl Göç İdaresi’ne başvurarak hayvancılık işletme belgesi, kayıtlı hayvan listesi ve kimlik fotokopisi ile dilekçe sunacaklar. Yapılacak güvenlik soruşturması ve saha tespiti sonrasında işlemler adım adım ilerleyecek. Çobanlara pasaport, çalışma izni ve SGK kaydı yapılacak. Ayrıca çobanların asgari ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Ancak çobanların yalnızca hayvancılık sektöründe çalışmaları şart koşuluyor. Farklı işlerde çalıştığı tespit edilenler sınır dışı edilip bir daha Türkiye’ye alınmayacak.

Başkan Samancı, yapılan düzenlemenin sektöre can suyu olacağını vurgulayarak, “Yıllardır süren çoban sorununa çözüm getiren bu yasa bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Başta bakanlıklarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, devletimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi. – ERZURUM

Related Posts

Tarım sigortasında zirai don dikkat çekti

Yılın ilk yarısında çiftçinin yaşadığı olumsuzlara yönelik devlet destekli tarım sigortası kapsamında üreticiye 7.3 milyar lira hasar ödemesi yapıldı. Bu ödemenin en büyük bölümünü ise 3.6 milyar lira ile zira dondan zarar gören alanlar oluşturdu

5 şirket devlete 1.1 milyar lira borç taktı

EÜAŞ, 21 ana dağıtım şirketi içinde 5’inin devlete borcunu ödemediğini açıkladı. Borcu olan firmaların hangileri olduğu belirtilmezken, devletin bu firmalardan 1.1 milyar TL alacağı olduğu belirtildi.

Milletvekili Mustafa Adıgüzel: Mecliste Fındık İçin 5 Önerge Verdik, 4’ü CHP’den

ALİ YAZAN ORDU/ YENİÇAĞ CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, katıldığı bir televizyon programında, fındık sektöründe Ferrero’ya karşı yürütülen mahkeme süreci ve Rekabet Kurumu’na yönelik başlatılan işlemleri ayrıntılı bir şekilde anlattı. Üç …

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi için yeni karar: Yapılandırma ne zaman, kimleri kapsıyor, nasıl yapılır?

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma şartlarını güncelledi. Başvurular bankalar aracılığıyla yapılacak, süreç 3 ayla sınırlı olacak. Faiz oranı yüzde 3.11’e çekildi. Gecikme olmasa bile borçlar tekrar yapılandırılabilecek. Peki, kredi kartı borç yapılandırma şartları neler? İşte tüm detaylar…

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (11 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,1690 liradan alınan dolar, 40,1710 liradan satılıyor. 47,0000 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0020 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 40,0700, avronun satış fiyatı ise 46,9640 lira olmuştu. Serbest …

Çalışma Örgütü’nden Türkiye yorumu: Asgari ücreti arttırmak doğru değil

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, asgari ücretin belirlenmesinde sadece enflasyon değil, yaşanabilirlik ölçütlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Hassan, ücretlerin enflasyon oranına bire bir …